Trenutno pregledavate Kako digitalni marketing pomaže rastu poslovanja?

Kako digitalni marketing pomaže rastu poslovanja?

U novije vrijeme poslovanje i strategija brendiranja raste i razvija se zahvaljujući upotrebi interneta i društvenih medija. Digitalni marketing jedan je od najboljih alata koji se koristi za rast poslovanja i njegova snaga i značaj vremenom će samo još više rasti. Pitate se kako digitalni marketing pomaže rastu poslovanja? U ovom blogu ćemo vam to pojasniti. No, krenimo redom.

Šta je digitalni marketing?

Digitalni marketing je najbrže rastući oblik marketinga. Predstavlja promociju online poslovanja i povezivanja sa željenom publikom koristeći pri tome sve internet prednosti koje su na raspolaganju. Digitalni mediji uključuju web stranice, društvene medije (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn itd.), televiziju itd. Reklamni panoi također se smatraju digitalnim medijima – u osnovi, svaki alat za marketing koji se obavlja putem kompjutera poznat je pod nazivom „digitalni marketing“.

Digitalni marketing također podrazumijeva web dizajn, SEO (optimizacija za pretraživače), web dizajn, grafički dizajn, e-commerce, marketing socijalnih medija, e-mail marketing, video editing, itd.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, kontaktirajte nas. Dostupni smo 24/7 i konsultacije su potpuno besplatne!

“Kompanija ima samo dvije osnovne funkcije: marketing i inovaciju. Marketing i inovacija stvaraju rezultate. Sve ostalo je trošak” Peter Drucker

Kako digitalni marketing pomaže rastu poslovanja

Zašto se fokusirati na digitalne medije?

Marketinške agencije, vlasnici kompanija ali i potrošači prešli su s tradicionalne metode na digitalne medije. Sve se “preselilo” na internet. Lakoća s kojom marketinški rezultati dolaze putem web stranica, društvenih medija. oglašavanja te mogućnost praćenja, procejne, rezultata neuporedivo su bolji, brži, pouzdaniji te profitabilniji u poređenju s tradicionalnim marketinškim medijima. To je digitalni marketing pretvorilo u stvarnost iz snova!

Razni oblici digitalnog oglašavanja isplativi su za većinu kompanija. Prisutnost na internetu, oglašavanje, komunikacija sa klijentima odnosno ciljnom skupinom su veoma jednostavi i jeftini. Kompanije bilo da su velike ili male mogu se koristiti ovim digitalnim kanalima.

Jednostavnost i brzina kojom se roba i usluge mogu locirati pomoću naših mobilnih telefona i računara učinili su digitalno oglašavanje nužnim za sve kompanije. Digitalni marketing stavio je svijet u naše ruke.

Korištenje digitalnih medija za izgradnju vašeg poslovanja i robne marke
bez obzira je li vaše poslovanje veliko ili je malo do srednje, digitalni marketing je aposlutno isplativ za vas. Prvi korak je ulaganje u web stranicu za promociju vašeg poslovanja u digitalnoj sferi.

Vaša web stranica nudi sljedeće:

 • Predstavljajte svoje poslovanje i brend (izgled, dojam i poruka)
 • Učinkovito komunicirajte sa ciljanom publikom
 • Lako vas je pronaći putem pretraživača
 • Imate više kanala za komunikaciju s kupcima.
 • Možete se povezati s drugim marketinškim platformama
 • Dobra ideja je saradnja ​​sa profesionalcem u web dizajnu i SEO-u koji će učinkovito razviti i optimizirati vašu web stranicu za internetska pretraživanja.
 • Web stranica puno govori o vašem poslovanju, pa vrijedi uložiti novac da biste postigli najbolje.

Osigurajte da sve platforme društvenih medija usmjere kupca na vašu web stranicu gdje mogu u potpunosti stupiti u kontakt s vašom kompanijom.

Search Engine Optimization (SEO)

Novac obavezno uložite za optimizaciju pretraživača (SEO). Search Engine Optimization skraćeno SEO predstavlja optimizaciju pretraživača. To je praksa povećanja količine i kvalitete prometa na vašoj web stranici putem organskih rezultata pretraživača.

Na koji način funkcioniše SEO? Jednostavno govoreći, SEO djeluje pokazujući pretraživaču da je vaš sadržaj najbolji rezultat za tu temu.

Imati samo web mjesto i web stranicu ne garantuje da će ga ciljna skupina (klijenti) pronaći. Kao rezultat toga, vaša web stranica mora biti izgrađena s određenim ključnim riječima i frazama, meta podacima, sadržajem stranice kako bi imali što bolje rangiranje putem pretraživanja u odnosu na konkurenciju.

Ukratko govoreći putem SEO opitmizacije vi svoj posao rangirate na Google pretraživaču. Ukoliko imate web stranicu, bez SEO opitmizacije niko je neće moći pronaći, niti će biti konkurentna na pretraživaču.

Iako uspostavljanje reklamnih kampanja s plaćanjem po kliku može biti obeshrabrujuće, kroz malo vremena i truda to se može postići uz malu naknadu putem agencije za digitalni marketing.

Kako digitalni marketing pomaže rastu poslovanja

Web dizajn

Web dizajn je proces izrade web stranica. To uključuje nekoliko različitih aspekata; izgled web stranica, izradu sadržaja i grafički dizajn. Web dizajn je proces planiranja, konceptualizacije i uređenja sadržaja namijenjenih internetu. Web stranica predstavlja ličnu kartu vaše kompanije i posla kojim se bavite na internetu. Funkcionalnost web stranice je od vitalnog značaja. Veoma je važno da je stranica pregledna, jednostavna za rukovanje, da je u skaldu sa svim pravilima modernog dizajna, te da odgovara svim uređajima preko kojih se pregledava.

Socijalne mreže

Društvene ili socijalne mreže su online web servisi koji korisnicima omogućavaju raznovrsne vidove komunikacije i mogućnost lične prezentacije. Socijalne mreže predstavljaju upotrebu društvenih platformi koje za cilj imaju povezivanje sa publikom kako biste izgradili svoj brend, povećali prodaju i pokrenuli promet na web stranici. Socijalne mreže mogu imati društvenu svrhu, poslovnu svrhu ili oboje.

Grafički dizajn

Grafički dizajn je vrsta primijenjene umjetnosti koja najčešće uključuje kombinaciju tipografije, ilustracije, fotografije, kako bi se vizualnom komunikacijom prenijela neka ideja ili poruka.

Kako digitalni marketing pomaže rastu poslovanja

E-mail marketing

E-mail marketing vrlo je učinkovita metoda digitalnog marketinga za postizanje poslovnih ciljeva. Gradi svjesnost, vezu između brenda i kupca. Putem e-mail marketinga razvijate i održavate vezu sa vašim klijentima. E-mail marketing je vrlo popularan među oglašivačima te ga sve više njih koristi zamjenjujući njime tradicionalne oblike oglašavanja zbog daleko jeftinijeg i bržeg direktnog pristupa kupcu. U ovom obliku oglašavanja nema troškova kao što su zakup oglasnog prostora ili slanje promotivnog materijala. Stoga njegova popularnost razumljiva.

E-commerce

E-Commerce ili elektronska trgovina odnosi se na transakcije izvršene putem Interneta. Svaki put kad pojedinci i kompanije kupuju ili prodaju proizvode i usluge na mreži, bave se e-trgovinom. Pojam e-trgovina obuhvata i druge aktivnosti, uključujući mrežne aukcije, internet bankarstvo.

Ovo su samo neke od usluga koje su presudne za svaku ozbiljnu agenciju za digitalni marketing.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, kontaktirajte nas. Dostupni smo 24/7 i konsultacije su potpuno besplatne!

“Brend nije više ono što mi govorimo kupcu, već je ono što kupci jedni drugima govore o brendu.” Scott Cook

Agencija za digitalni marketing

Agencije za digitalni marketing nude širok spektar usluga i razlikuju se od jedne do druge. Ponudit ćemo vam nekoliko savjeta pomoću koji ćete lakše odabrati pravu agenciju za digitalni marketing.

Ponuđene usluge

Priroda i raspon ponuđenih usluga prvo je što treba uzeti u obzir prilikom traženja agencije za digitalni marketing. Široki spektar usluga trebao bi biti dostupan na platformi kako bi se osiguralo da se sve marketinške potrebe kompanije mogu zadovoljiti pojedinačno.

Tipična agencija nudi:

 • Web dizajn
 • Grafički dizajn
 • SEO optimizacija
 • E-mail marketing
 • E-Commerce
 • Marketing za društvene mreže
 • Video obrada
 • Usluge kreiranja plana cjelokupnog digitalnog marketinga
 • Portfolio i iskustva dosadašnjih korisnika usluga agencije
Kako digitalni marketing pomaže rastu poslovanja

To uključuje evidenciju o vidljivom uspjehu postignutom od strane klijenata s kojima je agencija sarađivala i ti bi podaci trebali biti dostupni na web mjestu agencije. Portfolij s većim brojem klijenata pouzdaniji je od portfolija sa samo nekoliko klijenata.

Iskustva korisnika (svjedočanstva) su povratne informacije dobivene od prethodnih klijenata o uslugama koje pruža agencija. Što su svjedočenja bolja, to biste više trebali razmotriti poslovanje s tom agencijom.

“Čovjek koji prestane da se reklamira, kako bi uštedio novac je kao čovjek koji zaustavlja sat, kako bi uštedio vrijeme.” Henry Ford

Prisutnost i reputacija na internetu

Ono što je još jedan bitan, ali ne i presudan parametar jeste aktivnost i interakcija na društvenim mrežama, ali i internetu globalno. Primjera radi, pratite broj ‘lajkova’ na Facebooku i broj sljedbenika Twittera. To su dobri načini da se vidi koliko su popularni kao agencija. Ali to ne oslikava i kako rade posao. U to ćete se uvjeriti tek kada ostvarite saradnju sa njima.

Ukucajte ime agencije na Google gdje će vam pružiti korisne informacije poput usluga, recenzija, feedback-ova itd. Ako rezultat pretraživanja bude malo rezultata o agenciji, o njenim uslugama i recenzijama, onda to vjerovatno nije najbolji izbor za vas. Jedan od razloga za to može biti rezultat nuđenja neučinkovitih usluge, neiskustva ili negativnih kritika od strane klijenata. Preporučljivo je odabrati agenciju s dobrom reputacijom, širokim spektrom usluga, te dobrim recenzijama. Na taj način možete biti sigurni da je vaše poslovanje u sigurnim rukama.

Digitalni marketing nadilazi e-poštu, marketing na društvenim mrežama i marketing putem pretraživača. Mobilno oglašavanje, reklamni panoi, bilbordi i drugi vidovi reklama također se rade u sklopu digitalnog marketinga a koji mogu koristiti za rast vašeg poslovanja. Također je ključno osigurati da na kraju dana svaka reklama vodi direktno na web mjesto vaše kompanije.

Nakon svega navedenog, kada odaberete agenciju za digitalni marketing i krene u saradnju sa njima, vidjet ćete zapravo kako digitalni marketing pomaže rastu poslovanja.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, kontaktirajte nas. Dostupni smo 24/7 i konsultacije su potpuno besplatne!