Trenutno pregledavate Razlozi zašto morate imati web stranicu

Razlozi zašto morate imati web stranicu

Web/internet trenutno najmoćniji medij za širenje informacija Vama, kao i svakom drugom poslovnom čovjeku svakako je u cilju da informacije o Vašem proizvodu i/ili usluzi dopru do što većeg broja kupaca. Ne postoje novine, radio stanica, TV stanica ili bilo koji drugi tradicionalni medij koji se može pohvaliti toliko zastupljenom publikom kao što je to internet. Internet pruža odlične mogućnosti da se iskoristi kao kanal za indirektnu i direktnu komunikaciju sa kupcima, za plasiranje brenda na tržište, za povratnu informaciju o brendu, istraživanje tržišta itd.

Dakle, neupitno je da li trebate imati web stranicu. Pitanje je koliko ona treba dobra da bude. Vaša web stranica mora da bude najbolja što podarzumijeva izuzetan dizajn, funkcionalnost, brzinu i preglednost.

Internet je promijenio naš način komunikacije, način na koji učimo o svijetu oko nas i način na koji vodimo naše poslovanje.

Ron Wyden

zašto morate imati web stranicu

Korisne informacije o web stranici

Šta je hosting?

Web hosting je postupak iznajmljivanja ili kupovine prostora za smještaj web stranice na Internetu. Sadržaj web stranice poput teksta, slika i dizajna mora biti smješten na serveru kako bi bio dostupan na mreži. Prilikom izrađivanja Web stranice, da bi ona bila dostupna na Internetu, potrebno je da se smjesti na neki web server. Web Server je prostor na kojem se smiještaju podaci sa vaše Web stranice.

Šta je domena?

Domena je adresa na Internetu, slična kao i vaša ‘obična’ ili ‘kućna’ adresa. Naziv domene je unikatan, tj. nije moguće postojanje više domena istog naziva. Prvenstveno, domene se razlikuju po nastavku (ekstenziji) iza tačke. Ti nastavci označavaju domenu najvišeg nivoa, a u većini slučajeva vezane su za državu. Domena .ba označava BiH domene, .si označava slovenske domene, .at označava austrijske domene itd. Postoje i globalne domene poput .com, .net, .org.

Web stranica je lična karta vašeg biznisa

Da! Web stranica je vaš lični dokument. Tačnije predstavlja lični dokument vašeg biznisa.

Drugim riječima, vaša web stranica je promotor vašeg biznisa, vaših usluga i(li) proizvoda. Ona je vaš PR, vaš predstavnik i ambasador na mediju zvanom internet. Ako nemate web-stranicu šaljete poruku potencijalnim potrošačima da niste zainteresovani za pronalaženje novih kupaca, te da niste u trendu sa novim kretanjima na tržištu. 

zašto morate imati web stranicu

Dostupni ste 24/7

Klijenti sada očekuju da će kompanije, pa čak i male lokalne, biti dostupne na 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici. Radni sati više nisu bitni jer se potencijalni kupac može raspitati o vašim uslugama putem web stranice kad god poželi. Ovakav pristup poslu može enormno povećati vaš broj klijenata.

Zbog toga je važno imati dobru web stranicu. Web dizajner mora vam od samog početka napraviti responzivnu i lijepu web stranicu. Osim lijepog dizajna da bi vaše poslovanje bilo konkurentno, potrebna vam je web stranica koja je istovremeno funkcionalna, dobro struktuirana i brza.

Web stranica vam daje povjerenje i autoritet

Danas živimo u vremenu gdje svako malo “guglamo” za sve što nas zanima i što nam treba. Iz tog razloga ukoliko se ne pojavite na rezultatima pretraživanja gubite povjerenje. Jednostavno ne ostavljate dojam da ste moderna kompanija koja prati svjetske trendove. Samim tim dovodite u pitanje koliko ste u stanju odraditi vlastiti posao. Dodatna prednost internet stranice jest mogućnost dijeljenja. Klijenti ili korisnici koji su zadovoljni vašom uslugom ili proizvodom vrlo lahko mogu proslijediti vašu stranicu i dati preporuku.

Sa svakim zadovoljnim klijentom i njegovom preporukom vaš posao dodatno raste. Time dobijate autoritet i snagu na tržištu. Preporuka postaje vaša reklama, i kao takva se može prikazati na vašoj web stranici u rubrici “testimonials/svjedočenja klijenata o nama”. Također, te preporuke/recenzije prikazuju se i na Google pretraživaču.

Moraš naučiti pravila igre. I tada moraš da igraš bolje nego iko drugi.

Albert Einstein

zašto morate imati web stranicu

Search Engine Optimization (SEO)

Novac obavezno uložite za optimizaciju pretraživača (SEO). Search Engine Optimization skraćeno SEO predstavlja optimizaciju pretraživača. To je praksa povećanja količine i kvalitete prometa na vašoj web stranici putem organskih rezultata pretraživača.

Na koji način funkcioniše SEO? Jednostavno govoreći, SEO djeluje pokazujući pretraživaču da je vaš sadržaj najbolji rezultat za tu temu.

Imati samo web mjesto i web stranicu ne garantuje da će ga ciljna skupina (klijenti) pronaći. Kao rezultat toga, vaša web stranica mora biti izgrađena s određenim ključnim riječima i frazama, meta podacima, sadržajem stranice kako bi imali što bolje rangiranje putem pretraživanja u odnosu na konkurenciju.

Ukratko govoreći putem SEO opitmizacije vi svoj posao rangirate na Google pretraživaču. Ukoliko imate web stranicu, bez SEO opitmizacije niko je neće moći pronaći, niti će biti konkurentna na pretraživaču.

Iako uspostavljanje reklamnih kampanja s plaćanjem po kliku može biti obeshrabrujuće, kroz malo vremena i truda to se može postići uz malu naknadu putem agencije za digitalni marketing.

Više o SEO-u sazajte OVDJE.

zašto morate imati web stranicu

Ukoliko posjedujete web stranicu vrlo lako možete analizirati Vaše poslovanje

Zahvaljujući brojnim alatima poslovanje putem interneta je veoma lako za analizirati. Zahvaljujući alatu Google Analytics moguće je pratiti kolika je posjećenost internet stranice, odakle dolaze kupci, koliko dugo se zadržavaju na stranici, ali ono što je među bitnijim stvarima s koje stranice su otišli i koliki postotak posjetitelja je izvršio kupovinu. Ovaj i brojni drugi digitalni alati omogućuju vam analizu poslovanja u realnom vremenu i ispravljanje grešaka bez nagađanja već na temelju pravovremene i realne analize.

“Kada zaposlite ljude koji su pametniji od vas, dokazali ste da ste pametniji od njih. “

R.H. Grant

Nadamo se da ste razumjeli zašto morate imati web stranicu. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nejasnoća, nedoumica javite nam se putem naše web stranice, putem mail adrese: info@step2digital.net ili putem telefona na broj 062/300-370.

Također pročitajte o temi: Kako digitalni marketing pomaže rastu poslovanja?